Weet-je-weetjes

********************

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 


= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =    

Vrouw voor € 13.250 bestolen op nagemaakte RIVM-website


Via een valse website die op de RIVM-site leek, maakten oplichters een vrouw zo'n 13.250 euro afhandig.
Het is niet de eerste keer dat de coronacrisis als inspiratie diende voor oplichters. 

In het AD doet de vrouw haar verhaal. Ze ontving een sms'je dat van het RIVM leek te komen. Daarin stond een link naar een website waarop onder andere mondkapjes te bestellen zijn. Het afrekenen lukte niet, hoewel de vrouw wel codes van haar bank invulde. Later bleek dat oplichters zo toegang kregen tot haar inloggegevens. Zo konden de oplichters vanaf haar spaarrekening ruim 13.000 overmaken naar andere rekeningnummers.

Hoewel de website leek op die van het RIVM, waren er toch een aantal opvallende foutjes. Er stonden namelijk allerlei taalfouten op. Bovendien zou het echte RIVM u nooit op die manier benaderen.

Phishing herkennen

Het is niet altijd makkelijk om te zien wanneer iets een echte website is of niet. Een vreemd webadres, taalfouten, vreemd taalgebruik en verzoeken om snel te handelen zijn vaak een indicatie dat er iets mis is.
Lees op de site "veilige internetten" hoe u
 Phishing kunt herkennen zodat u weet waar op moet letten. 

bronnen: veilig internetten, AD en Seniorweb

Pas op met wie er onaangekondigd aan u deur komt. Laat ze niet binnen.
Geef geen persoonlijke gegevens door of uw pasje af.
 

En bovendien ook niets even aanpakken van de pakketbezorger, want een bezorger die te dicht bij komt kan u ook nog, ongewild en onbewust natuurlijk, besmetten met corona. Het pakje moet hij op de grond of op de vensterbank zetten en dan moet hij 2 meter achteruit. Als u fooi wil geven, van hetzelfde laken een pak, oftewel de fooi op de vensterbank en als de deur dicht is dan mag hij het pakken. 

Pas op ! Trap er niet in ! 

Veel van onze leden zijn ook lid van de ANBO, maar bent u dit nog niet en denkt u er over om het te worden, ga niet op het naast staande aanbod in. Deze aanbieding komt per mail maar is echt niet afkomstig van de ANBO, hoewel heel bedrieglijk kleuren en logo zijn gebruikt. En hoewel de afzender begint met ANBO senioren organisatie kunt u door de naam achter het "apenstaartje"( @ ) dat dit echt niet van anbo.nl komt. En laten we eerlijk zijn, iedereen wil besparen als dat mogelijk is, maar hiermee draait u gegarandeerd verlies. 

Wilt u echt ANBO lid worden mail dan naar info@anbo.nl  of bel dan naar 0348-466666.

Wij melden bovenstaande omdat wij dit door kregen van één van onze leden. Bedankt Hans, hiermee voorkomen we hopelijk veel financieel nadeel en verdriet. U zult dit soort waarschuwing vaker op onze website s-blauwhuis.nl of ons Facebookaccount zien. Daarmee helpen we elkaar nietwaar? Pas de algemene regel toe: gebruik uw verstand, als iets ongelofelijk voordeel belooft, is het over het algemeen niet waar. 

Kent u de verkeersregels nog? 

-

Slinkse bloedprikkers die geld van bejaarden aftroggelen.

Met een smoes over een heersende griepepidemie praatten twee mensen zich binnen bij een hoogbejaard slachtoffer. De één nam via een vingerprik bloed af, de ander ging ondertussen op zoek naar waardevolle spullen en geld.

Het slachtoffer krijgt te horen dat zijn of haar bloedwaarde niet goed was en dat hij een pil moest slikken. Wel moest even € 1 gepind worden om de pillen te bestellen. Met een zogenaamd pinapparaat kopiëren de nep verplegers de pas gegevens, om later geld op te nemen. Zo weten ze duizenden euro's buit te maken.

Dus doe de deur niet open zonder afspraak of laat onaangekondigd verplegend personeel op de stoep staan. 

Lees ook: Politie waarschuwt: 'Criminele groep zit achter babbeltruc met bloedprikken'

Bron: HartvanNederland


Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er verschijnen nieuwe vervoersmiddelen in het straatbeeld. Het is voor iedere weggebruiker belangrijk om up-to-date te blijven.
Klik   hier   als u uw kennis vrijblijvend wil testen,  begin eenvoudig als voetganger of scootmobieler en eindig in de auto.

U kunt een korte of uitgebreide test doen.   Als u wilt dat uw scores worden bewaard dan kunt u zich aanmelden bij VVN. 
                                                                             Bron: VVN+plusonline
Mail van een Bank


Denk er aan ...... nooit een link gebruiken die in een aan u gerichte mail staat. (met of zonder uw naam)
Gebruik altijd uw eigen, beveiligde toegang als u een boodschap van een bank wil lezen. Of het nu de ABN-AMRO is, of de ING of Triodos etc., geen van allen zullen u via een link vragen te reageren. 

Oplichters geven zich uit voor glazenwasser

Schiedam - vorige week ontving de Schiedamse politie een melding van een Schiedammer die aangaf opgelicht te zijn. De melder gaf aan dat hij en zijn buren waren opgelicht door een man die zei dat hij de nieuwe glazenwasser was.

'De man zou het bedrijf hebben overgenomen van de oude glazenwasser en hij kwam vragen of er alvast een voorschot op zijn diensten betaald kon worden. Het zou gaan om een bedrag van € 75,- en dit zou genoeg zijn voor een heel jaar glazen wassen.' zo laat de politie via Facebook weten.

De melder had even geen € 75,- in huis, maar kon wel alvast € 20,- betalen. Hier ging de "glazenwasser" mee akkoord. Meerdere burgers hebben op deze manier kleinere bedragen betaald en de malafide glazenwasser heeft dus een aardig bedrag opgestreken.

'Op een gegeven moment verscheen de echte glazenwasser en deze wist natuurlijk van niks!

Zorg er voor dat u het telefoonnummer van uw echte glazenwasser in uw bezit hebt zodat u bij twijfel altijd contact kan opnemen...

Is het kwaad al geschied? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 en maak een afspraak voor het doen van aangifte.

                                                                 bron:facebook

Babbeltrucs

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: onbekenden aan de voordeur. Vaak met goede bedoelingen, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn. Bekijk daarom de tips in het filmpje.
Ben je er zelf al mee bekend, maar heb je senioren in jouw omgeving die niet de beschikking hebben over moderne media ? ?
Laat hen vooral deze tips zien of praat erover.

zie de video

lees de politie tips

Als je het even niet weet

* * *

Het regelen van hulp, zorg of ondersteuning kan soms lastig zijn. Weet u niet goed waar u moet zijn of wat er mogelijk is?

De website Regelhulp helpt u op weg. Of het nu gaat om zorg voor uzelf, voor uw gezin of voor iemand anders. Regelhulp helpt u bij het vinden van oplossingen. Of legt uit wie u daarbij kan helpen. De site "Regelhulp" is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dus kunt u er van uit gaan dat de informatie betrouwbaar is.

Op Regelhulp vindt u bijvoorbeeld:

  • advies over het regelen van zorg, hulp of ondersteuning;
  • organisaties die u kunnen helpen bij het regelen van zorg, hulp of ondersteuning;
  • advies en tips om langer thuis te kunnen blijven wonen;
  • hoe om te gaan met de gevolgen van een chronische ziekte of handicap;
  • informatie voor mensen die zorgen voor een ander (mantelzorgers).

Ga naar: https://www.regelhulp.nl

En komt u er niet uit?
Loop even op woensdag lang bij het service spreekuur ( SooS Blauwhuis ), dan kijken en denken we met u mee.

LET OP !!

RABO-bank mail over bankpas komt van oplichters. Veel mensen ontvangen een e-mail uit naam van de Rabo bank over een zogenaamd "verniewde bankpas".
Trap er niet in !! Het gaat hier namelijk om zo'n beruchte phishingmail.

Volgens het bericht zou de nieuwe pas beter beschermd zijn tegen fraude en misbruik. De pas is zogenaamd gratis aan te vragen door op de "knop" in het bericht te klikken. DOE DIT NIET !!

De oplichters proberen met deze truc uw bankgegevens te achterhalen en uw pinpas in handen te krijgen. De bank zal NOOIT vragen of u een pas via de post wilt sturen.  


Doorlopende kosten na overlijden

Na een overlijden komt er veel op u af. De eerste week of weken komt u half bewust door. Maar er zijn zaken waar u echt op moet letten. Maak desnoods NU een lijstje terwijl er nog niets aan de hand is. Je kunt nu nog helder denken.

Allereerst is het van belang te bedenken of u de nalatenschap "zuiver" of "benificiar" accepteerd.
* Bij de eerste optie bent u ook aansprakelijk voor (on)bekende schulden, die misschien wel hoger zijn dan de opbrengsten van het bezit.
* Bij de tweede optie hoeft de erfgenaam de tekorten niet uit eigen middelen aan te vullen.
Let op: als u iets ontrekt uit de erfenis, al is het maar iets kleins als een bijzettafeltje of het koffiezetapparaat, dan kan er van uit worden gegaan dat u alsnog de erfenis "zuiver" aanvaard.
Wees daar dus voorzichtig mee.

Vervolgens moet u financiele zaken regelen.
stop alle automatische betalingen en incasso's VOOR u de bank inlicht van het overlijden. Want direct na deze melding worden de rekeningen geblokkeerd en dan zijn passen (ook van en/of rekeningen als het geen partner betreft), internetbankieren etc. niet meer bruikbaar. Wel moet de bank direct ingelicht worden als er een hypotheek of een persoonlijk krediet is.

Wees u er van bewust dat de huurtoeslag onmiddelijk stopt. Als er een achterblijvende partner is kan deze wel direct op zijn of haar naaam aanvragen. De huur blijft volledig te betalen, zonder aftrek van huurtoeslag, zolang een alleenstande ouder overlijdt en de kinderen het huis niet opzeggen en leeg opleveren.

Als er een vervoermiddel (auto, brommer etc) op naam van de overledene staat moet deze binnen 5 weken overgeschreven worden op een andere naam/eigenaar. het vervoermiddel is onderdeel van de erfenis.

Gemeentelijke belasting
als er een partner achterblijft in de (huur)woning dan kan men een verlaging aanvragen, u bent b.v. maar 1 vervuilingseenheid ipv een meerpersoonseenheid.

kijk voor uitgebreidere informatie bij:

==> uitvaart  infotheek

==> belastingdienst 

==> mijn pensioen overzicht 

==> slapende tegoeden 

naar boven
of
naar volgende pagina