Nieuws van andere organisaties

*

Binnen onze doelgroep heb je vaak met mantelzorgers te maken.
Wil je ze hiervoor bedanken?
Wijs ze op deze uitnodiging van Minters en bezorg ze een leuke middag. 


Wil jij ook hulp met het omlaag krijgen van je energierekening? Meldt je aan bij: https://www.energiebankschiedam.nl/

Heeft u vragen of informatie nodig op het gebied van veiligheid? 
In Schiedam noord is er een bijeenkomst over dit onderwerp. zie de flyer hieronder.

Kent u Fief al? Die geeft een weekoverzicht van allerlei leuke,
of handige wetenswaardigheden. Klik hier om meer te zien.

Niet zo mobiel en toch genieten van de lente? Kijk op deze website en volg de vogels.

Als u geïnteresseerd bent in de financiële haalbaarheid op het gebied van plannen voor senioren woonvarianten,  klik hier

Platform 31 heeft in opdracht van VWS een mooie publicatie gemaakt. De focus ligt op het opzetten van een goed onderbouwde businesscase.
En daar komt echt veel bij kijken!

Deze stichting heeft een prachtige doelstelling namelijk om Schiedammers die financieel "net niet genoeg hebben" of anderszins hulpbehoevend zijn, net dat beetje extra te geven, waar zij door hun persoonlijke situatie geen mogelijkheid toe hebben.

Daarnaast draagt de stichting graag bij aan de circulaire maatschappij: alle donaties en giften komen goed terecht en afvalstromen worden tot een minimum beperkt. 

Nu was er de jaarlijkse nieuwjaar actie:
200 zware boodschappentassen met lekkere maar ook houdbare en nuttige spullen. Onze SooS kreeg  10 tassen om aan ons bekende adressen deze uit te reiken. Onze Penningmeester heeft onze ledenlijst ingekeken om enkele gelukkigen te selecteren.
Hanke en Cor hebben het op zich genomen om ze te bezorgen. Dat leverde een aantal verbijsterde en daarna heel gelukkige gezichten op. Wij wensen de ontvangers veel plezier er van. 

Stichting Net niet genoeg bedankt namens deze mensen. 

En wilt u iets bijdragen?
Als vrijwilliger of als donateur, mag ook goede tweede hands spullen zijn of houdbare etenswaren, kijk op hun website dan weet u waar de stichting behoefte aan heeft. Zij delen het weer uit aan de schiedammers die het hard kunnen gebruiken. De stichting richt zich met name op de groep "stille armen": Schiedammers die vaak nergens voor in aanmerking komen of denken nergens voor in aanmerking te kunnen komen. Schiedammers die niet in beeld zijn bij instanties of die niet weten dat er instanties zijn waar zij terecht kunnen. Zo hebben wij in ons bestand:

Eenoudergezinnen, bijstandsgerechtigden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gezinnen met een migratieachtergrond, alleenstaanden, mentaal- en/of fysiek beperkten...
Wanneer zij net niet genoeg hebben om het hoofd boven water te helpen, dan zijn ze bij ons welkom.

Het webadres is:  https://www.netnietgenoeg.nl/index.php/nl/

Op eigen wijze ouder worden.

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maasluis, Vlaardingen en Schiedam. Ze inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden. zie de wekelijkse nieuwsbrief.
In het vorige exemplaar schreven ze ook over onze SooS Blauwhuis. Klik hier

Een van de tips uit de nieuwe Fief vind je   hier

Gratis te bekijken online mini colleges over de Romeinse periode hier in Nederland. 

In het kader van Corona vorig jaar online gegeven door het rijksmuseum oudheden.

Conservator Jasper de Bruin neemt u mee in het leven van alledag tijdens die periode.

Geïnteresseerd? - klik Hier

Wijkcentrum de Erker

Een nieuwe activiteit is de samenwerking met Stichting J&S Projecten (Jongeren en Senioren) en stichting De Buurtvrouw. Stichting J&S Projecten wil samen werken aan een buurt die veilig en prettig is voor iedereen. 

Sinds de start van de Covid-19 pandemie is het helaas een feit geworden dat veel senioren weinig sociale contacten hebben en vaak alleen thuis zitten. Stichting J&S Projecten heeft daarom de Behoeftelijn opgezet.
De Behoeftelijn is een fysiek en losstaand kastje met een grote drukknop dat op aanvraag bij wijkbewoners thuis komt te staan.

De Behoeftelijn-knop is op aanvraag te krijgen bij De Erker en staat in verbinding met de vrijwilligers in De Erker. Bewoners kunnen van de knop gebruik maken als zij behoefte hebben aan een praatje of wanneer zij boodschappen nodig hebben of als er een klein klusje gedaan moet worden.

De Erker start vanaf 3 mei met de installatie van deze knop. Wanneer bewoners op de knop drukken komt er bij De Erker een melding binnen en nemen wij contact op om te vragen waarmee wij kunnen helpen. De Stichting de Buurtvrouw ondersteunt hierbij stichting De Erker, waardoor we iedereen die hier behoefte aan heeft een klein stukje geluk aan de voordeur kunnen brengen.

Dit project is mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen. Deelname is gratis. Wilt u gebruik van de behoefteknop maken dan kunt u zich opgeven via info@wijkcentrumdeerker.nl

Voor alle vragen neemt u contact op met Ina Blans, bedrijfsleider van De Erker. Ina is bereikbaar op  0641-149846

Fief brengt het aanbod van initiatieven, activiteiten en mogelijkheden samen, die al worden aangeboden in de gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Deze maand bespreken ze onder andere de careyn kaart. Fief is een initiatief van ROGplus.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier!

We mogen als Schiedammers trots zijn op onze molens.
En de mensen van Stichting Schiedamse Molens zijn dit zeker.

Een leuke bezigheid voor een regenachtige dag, spit de molenwebsite eens door.

Er staan leuke verhalen op. Over een molen die al 250 jaar oud is, over bezoekmogelijkheden van de molens, over brood dat gebakken is van in onze Schiedamse molens gemalen, etc.

Als je geïnteresseerd bent, klik hier.

Schiedammers onder elkaar - facebookgroep vraagt info. 
De leden van SooS Blauwhuis hebben bijna allemaal die tijd mee gemaakt en kunnen zich misschien nog iets herinneren. 
Hier de tekst zoals die geplaatst is op facebook :

In de meidagen van 1940 dienden een behoorlijk aantal Schiedammers bij het vierde regiment infanterie. Zij vochten een heftige strijd om de herovering van vliegveld Valkenburg. Drie van hen liggen begraven op de militaire Erebegraafplaats in Valkenburg.

In samenwerking met de Oorlogsgravenstichting verzorg ik infobordjes bij de graven. Met een foto en ook heel persoonlijke gegevens over hun leven voor de mobilisatie en ook het verhaal van de strijd en het einde daarvan.

Nu zoek ik daarvoor gegevens van Franciscus Casparus Gödde.
Geboren op 10 november 1918, gesneuveld op 10 mei 1940 in Katwijk.
Het gezin woonde op 14 juni 1950 op Pascalstraat 16 in Schiedam.
De moeder van het gezin had als eigennaam M.S. van der Meer.
Zij overleed in december 1983 op 86jarige leeftijd.

Er wonen in Schiedam heel veel mensen met de naam Gödde of hebben familie met die naam. Zijn eigenlijk alle Gödde's familie van elkaar?

Wie wil helpen bij onze zoektocht naar informatie, op welke manier dan ook?

Misschien herinnert iemand zich mevr. J. Vrijlandt-Gödde. Zij stuurde in april 2008 een foto van Franciscus Casparus naar de schrijver van een herdenkingsboek.

Was zij zijn zuster?
Wie weet iets van de familie Gödde?
Wie helpt om een gesneuvelde Schiedamse soldaat weer een herkenbaar mens te maken!

Schiedammers onder elkaar! Weet je iets? neem contact op met:

Herman Dijkhuizen
Bestuurslid van de Vereniging Oud Valkenburg ZH

0714073854
hermandijkhuizen@icloud.com

Om in deze soms saaie tijden even plezierig bezig te zijn, kijk eens wat de Nolet aanbiedt.
Een korte impressie die je direct kunt zien van een behoorlijk kijkje achter de coulissen bij de uitgebreide digitale rondleiding bij Nolet distilleerderij. hiervoor moet je wel even aanmelden.

Klik hier om de uitnodiging van de Nolet distilleerderij te bekijken.
Plus online had tijdens de eerste lockdown een gratis puzzelboekje.
Misschien is het ook wat voor u. 
Het is gratis te downloaden , veel puzzelplezier. 
 

Wandelen en buiten zijn is goed voor iedereen, ja toch? Maar wel aangepast aan de situatie van nu. Hoe opgelaten u zich ook voelt, hou gepaste afstand van uw mede wandelaars. Als je wat nieuwtjes uit wil wisselen met bekende die u tegenkomt, hou rekening met een afstand van een kleine twee meter. Moet je de winkel in, daar kun je geen afstand houden, doe een sjaaltje of een gezichtskapje over uw neus en mond, dat is geen 100% garantie dat u het niet oppikt maar u beperkt de kans wel. Denk er wel aan deze zeer regelmatig te wassen of gebruik weggooimateriaal (in de prullenbak) . Was uw handen als u weer thuiskomt, want u heeft tenslotte boodschappenmandjes, winkelwagens, oversteekknoppen, trapleuningen etc. vastgehad.

Maar houdt moed, het is van voorbijgaande aard.
Over een paar maanden zeggen we:  "Weet je nog....?" Ook vragen we aandacht voor de oproep van het gemeente archief. Misschien heeft u nog wel een aanvulling van foto's of verhalen. 
  Klik hier !