Corona updates

Het is niet de bedoeling dat we dagelijks getallen vermelden, 
maar wel tips en zaken die u zou willen of moeten weten.
Zie ook de digitale nieuwsbrief, klik hier !

Er starten steeds meer activiteiten op, met in acht neming van de nu geldende RIVM adviezen. Wat houdt dat in? Wat verwachten wij van u?

U komt niet als u verkouden bent, koorts heeft of andere ziekteverschijnselen.
(Wij vertrouwen op uw gezonde verstand en medewerking.) 

* Bij binnenkomst noteert u uw naam, telefoonnummer en hoe laat u binnenkomt.  
* U reinigt uw handen met de gel die klaar staat. 

* U bewaart de anderhalve meter afstand. Tijdens gesprekken en maar ook als u iets wilt bestellen bij de bar. Aan de opstelling van tafels en stoelen mag niets veranderd worden.

Wat helpt ú door deze tijden heen?

Het Corona virus heeft nog steeds grote gevolgen voor iedereen. We zitten "opgehokt", kunnen niet zomaar op bezoek of zelf visite ontvangen. Geen sport of gym, dus minder bewegen en moeizamer contact met de buitenwereld.

Het heeft ook een goede kant, we hebben meer tijd voor rust en andere dingen of hobby's waar we al lang niet meer aan toekwamen. Dat biedt bijvoorbeeld ook de kans om iets nieuws te leren.

Vertel het ons: wat helpt ú door deze tijden heen? 
Deel uw ervaringen!

Want úw tips kunnen anderen misschien ook helpen.
Stuur uw verhaal per e-mail naar: redactie@s-blauwhuis.nl .
We horen graag van u!

Een selectie van de leukste en meest verrassende tips zullen we op deze site publiceren.

Keukenhof virtueel open

Ook bloementuin Keukenhof opent virtueel de poorten in een
360-gradenvideo.

Vanwege de Corona maatregelen kan de bloementuin in 2020 geen bezoekers ontvangen. Onder het motto 'Als mensen niet naar Keukenhof kunnen komen, brengen we Keukenhof naar de mensen', publiceert de organisatie een 360-gradenvideo. Loop mee met een route langs de bloemenpracht en kies uw eigen uitzicht.

 • Ga naar :  "360° video door Keukenhof"
 • Klik rechtsonder in de video (naast de tekst 'YouTube') op het vierkantje.
 • De video is nu beeldvullend. Verander de richting waarin je wilt kijken in de video door de linkermuisknop ingedrukt te houden en daarna met de muis naar links, rechts, boven of beneden te bewegen. 
 • de video duurt 8 min 34 sec. Na afloop heeft u de mogelijkheid om andere video's te bekijken of de pagina te sluiten met het welbekende kruisje.

Mondkapjes ! ? 

Voor onze leden die zelf aan de slag willen ( en alle anderen natuurlijk ) hebben wij het patroon van de Libelle voor u opgezocht. Dan kun je er zoveel als je wilt maken voor een relatief laag bedrag. Print dit patroon en vergelijk de schaal volgens instructies. Succes er mee !

Activiteiten van het Stedelijk Museum Schiedam.

Vrijheid: verhalen en rok

Er worden persoonlijke verhalen verzameld van Schiedammers rondom het thema vrijheid. Heeft u een verhaal over de tweede wereldoorlog, of wit u vertellen wat vrijheid voor u betekent? Het museum hoort het graag.

Er wordt ook een Schiedamse vrijheidsrok gemaakt van allemaal losse lapjes stof. U kunt uw lapje met een verhaal over vrijheid opsturen naar Anita de Groot. Zij naait ze aan elkaar en zet de rok in haar winkeletalage aan de Hoogstraat (nr. 94).
U vindt alle informatie over de WOII verhalen hier en over de vrijheidsrok hier. Heeft u een verhaal of een vraag?
Mail naar: verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl

Activiteiten van het Stedelijk Museum Schiedam. 


Troostkunst: gratis posters

Het museum heeft Schiedamse kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken, dat troost biedt aan andere Schiedammers in deze corona-tijd.

Vijftig kunstenaars hebben dat gedaan. Van de kunstwerken zijn mooie posters gemaakt, die nu door de stad worden verspreid.

Wit u zelf troostkunst, of wilt u dat aan andere Schiedammers geven? Hier ziet u er enkele, maar als u op deze link klikt ziet u alle posters. U kunt ze gratis bestellen via jessie@stedelijkmuseumschiedam.nl 

Podcast serie

Het museum heeft een podcast serie gemaakt over de Hoogstraat. De serie heet 'In Schiedam'. Het zit vol met verhalen van Schiedammers.

Weet u wat een podcast is? Dat is een geluidsbestand. Je kunt zelf, op ieder moment (zolang je internet hebt, of de aflevering al gedownload hebt) een podcast aflevering beluisteren. 
Hier kunt u de podcast van het museum luisteren. 

Een aanrader!

De "digitale nationale museumweek - in vrijheid" is gestart en duurt tot en met 26 april 2020.      Haal de musea in huis met online extra's; een ode aan 75 jaar culturele vrijheid.

Lees er alles over en ga naar de website van de  nationale museumweek en ga op ontdekkingsreis door te klikken op alle vakjes en pijltjes. Hebben jullie onze Schiedamse musea ook gevonden op die website?  

Welke van de 423 pronkstukken ga jij digitaal nog meer ontdekken?

En.... elke dag is er een live aflevering van #OnsEchteGoudTV.
die kun je ook volgen door op de link te klikken.

We hebben pas een krappe vier weken intelligente lockdown, al lijkt het al maanden. 
De tijd gaat langzaam en af en toe weet je niet wat te doen. Daarom zijn we gaan zoeken voor u naar een tijdverdrijver. al lezend of puzzelend gaat de tijd ineens veel sneller. 

Bij plus online.nl kwamen we behalve allerlei nieuwtjes ook dit tegen,
een gratis puzzelboekje in PDF format.
Dus spit die site eens door en puzzelaars kijk of er iets voor je bij zit. 

Wij wensen u veel lees en puzzelplezier. 

Tip: Met de "social distance" maatregelen zitten we heel veel thuis. En om dat zitten gaat het nu. U wordt stram en stijf. kom nu in beweging.
Dat is niet alleen goed voor uw humeur, maar ook voor lijf en leden. U wordt weer soepeler en staat makkelijker op uit uw stoel. en ook goed voor uw gewicht (als u bezig bent gaat u niet uit verveling snoepen, en u verbrand calorieën). Twee vliegen in één klap. Het is ook nog eens goed voor uw bloeddoorstroming. 

Als u het één of twee keer per dag doet dan breekt het ook nog eens de sleur van de dag. Gezellig samen met Olga Commandeur en Duco Bauwens.

U kunt maandag tot vrijdag Nederland in beweging volgen op Nederland 1.
Of op you tube, dan bepaalt u zelf het tijdstip waarop u beweegt. Of kijk via  de site van Max

Tip:
Iedereen weet dat je besmettingsgevaar door aanraken van oppervlaktes in openbare ruimtes kunt verminderen door weggooi handschoenen te gebruiken, maar het kan ook heel simpel b.v. door de liftknoppen (veel senioren wonen in een flatwoning) met een sleutel te bedienen, en deuropeners met je onderarm of elleboog. 
Staan er mensen in de lift, wacht even tot een lege lift komt. Ook dat kan schelen.
Beschouw niet iedereen als een vijand, maar als een lotgenoot. Hij of zij vindt het net zo vervelend om geïsoleerd te worden en alleen te zijn. 

Wilt u ook graag weten hoe het met familie en bekende gaat?
Nu je verplicht weken achter elkaar tot isolatie gedoemd bent,
is videobellen misschien een uitkomst. 

Als u een moderne telefoon heeft, waarmee u nu al  WhatsAppt, (berichten stuurt), kunt u ook "gratis" bellen via WhatsApp. 

Zie het symbooltje bij de rode pijl. Uw gesprekspartner moet wel WhatsApp hebben.
Wat nog prettiger is in deze hectische tijden, is het video bellen via WhatsApp. U kunt uw gespreksgenoot in "levende lijve" zien. Videobellen met WhatsApp is niet moeilijk. Bij ieder contact in WhatsApp staat naast het icoontje van de telefoon het symbool voor videocamera waarmee je het contact met de gewenste persoon kunt starten. Zie gele pijl. 

Als u gebeld wordt kunt u het (video) gesprek aannemen door óf het groene balletje opzij of naar boven te "vegen" over het scherm of op het venstertje "beantwoorden" in te drukken.
U kunt ook klikken op "weigeren" als u op dat moment niet wilt (video)bellen.

Een video gesprek kunt u beëindigen door de "rode bal" in te drukken of te vegen.


Als u een Facebook gebruiker bent kunt u ook ervoor kiezen om via Facebook Messenger te video bellen. Ook dit is "gratis. Uw gesprekspartner moet ook wel Facebook gebruiken.

Rechts bovenin ziet u een rondje met een bliksem. Als u daarop klikt krijgt u de app Messenger. Bij het venster dat nu opent ziet u links bovenin een regel met een loepje en het woord "zoeken". Klik daarop en vul de naam van degene waarmee u wilt bellen. in het volgende venster ziet u rechts bovenin het symbool van een telefoon en een videocamera. Ook hier ziet u bij een binnenkomend gesprek een rondje, als u wilt aannemen  "vegen" met groen of weigeren met rood.


Heeft u behoefte aan gewoon een praatje of een schijnbaar onoplosbaar probleem ? 
Bel het SooS Blauwhuis Service team ( op werkdagen van 09:30 uur tot 15:30 uur. )
via 1 van deze nummers 

                                                                                    Hanke Clausen -   0648 728 774
                                                                                    Cor Heukels -        0639 110 915
                                                                                    Bart Overzier -      0624 317 757
                                                                                    André v. Riel -       0628 451 370

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.
 • Als je geen klachten hebt, blijf zo veel mogelijk thuis en ga winkelen op tijden dat er niet veel mensen in de winkel zijn.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep, en zeker als je net van buiten komt.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
   Maar was je kleding vaker dan gebruikelijk als dit gebeurd.
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden maar wil je iemand toch respectvol begroeten doe dan je handen tegen elkaar en vind je dat niet genoeg maak een hoofdknik er bij. 
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

naar volgende pagina     klik hier